De filterkannen zijn toestellen bedoeld om huishoudelijk water thuis te behandelen. Dit water is exclusief bestemd voor menselijke consumptie. Deze kannen zijn dus niet ontworpen om niet-drinkbaar water drinkbaar te maken. De verbetering van de organoleptische kenmerken van het water (o.a. chloorsmaak), de verwijdering van kalk of bepaalde metalen zoals lood zijn enkele van de elementen die aangehaald worden door de producenten van dergelijke filterkannen.
Potentiële problemen
Het gebruik van dergelijke filterkannen kan aanleiding geven tot de vrijgave van verschillende contaminanten (zilver-, natrium-, kalium-, ammoniumionen) in het drinkwater, tot een daling van de pH of zelfs een wijziging van de microbiologische kwaliteit van het water. De beschikbare gegevens laten echter niet toe een mogelijk risico voor de volksgezondheid aan te tonen.
Aanbeveling voor betere testprotocollen
Ook al tonen de beschikbare resultaten aan dat de meeste filterkannen voldoen aan de gemaakte beweringen m.b.t. de vermindering van de geur, de smaak of de concentraties aan chloor, lood en koper, laten deze gegevens niet toe de werkelijke efficiëntie van alle filterkannen op de markt na te gaan.
Het Agentschap is van oordeel dat de gemaakte beweringen over de werkzaamheid systematisch zouden moeten worden gecontroleerd door genormaliseerde testen en dat de procentuele verminderingen van de geteste parameters op de verpakking of de gebruiksaanwijzing zouden moeten worden aangebracht.
Het volledige verslag van het ANSES kan u hier vinden.