Op ons zoetstoffenplatform is recent meer in detail ingegaan op de betekenis van de termen ‘light’ en ‘zero’.
Wat zegt de wet?
Juridisch gezien kan de term “light” of “verlaagd gehalte aan suikers” (minder calorieën voor suikerhoudende dranken) worden gebruikt, wanneer de hoeveelheid suikers met minimum 30% is verlaagd. Maar in dranken kunnen laagcalorische zoetstoffen de aanwezige suikers volledig vervangen, waardoor deze nauwelijks nog een calorische waarde hebben.
Omwille van deze reden zorgen light/zero dranken voor een meer significante vermindering in calorieën in vergelijking met andere levensmiddelen, waarbij de suiker vervangen werd door zoetstoffen.
Bij frisdranken is energie = suiker
De energie bij frisdranken is volledig afkomstig van de suikers in deze dranken. Wanneer de suikers worden vervangen door laagcalorische zoetstoffen, gaat de energiewaarde bijgevolg drastisch naar beneden.
In werkelijkheid bevatten dranken, die worden aangeduid met de termen “light” of “zero”, helemaal geen suiker en leveren nauwelijks calorieën aan. Dit betekent dat het vervangen van suikerhoudende dranken door light of zero dranken, een interessante bijdrage kan leveren om een gezond gewicht te behouden. Het is dan ook niet logisch dat light en zero dranken in België op dezelfde manier worden getroffen door de zgn. ‘gezondheidstaks’ als suikerhoudende dranken.
Het nalezen van de nutritionele informatie op de verpakkingen laat toe om gemakkelijk na te gaan of een light/zero drank al dan niet suikers bevat.