In de DPR, de verklaring van de Waalse regering, staat een passage over het aanbieden van gratis water in restaurants. Deze maatregel lijkt op het eerste zicht een gemakkelijk in te voeren maatregel die iedereen plezier zou moeten doen, maar is het helemaal niet. Het tegendeel is waar, er zijn enkel verliezers: de industrie verliest productie en dus jobs, de overheid verliest fiscale inkomsten en de consument wint niet!
Op het einde van de onderhandelingen rond het vormen van een Waalse regering verscheen plots een korte bepaling in de tekst met betrekking tot het aanbieden van gratis water in de Horeca. Toen dit bekend raakte, is er al heel wat gezegd en geschreven in de media, nu komt het voorstel opnieuw onder de aandacht als gevolg van een hoorzitting in de Commissie Economie van het Waalse Parlement. VIWF was uitgenodigd en heeft uiteraard de kans gegrepen om haar visie uit de doeken te doen.
70 jobs rechtstreeks bedreigd
De Horeca is een belangrijke afzetmarkt voor de bottelaars van natuurlijk mineraalwater, met 10 tot 25% van de volumes die in die sector worden gerealiseerd. Een verlies van deze volumes betekent immers een daling van de productie en dit zal bijgevolg ook een impact hebben op de tewerkstelling. Een daling van de productie met 20% komt overeen met 70 rechtstreekse arbeidsplaatsen in productie en ondersteunende diensten. Hierbij komen ook nog de onrechtstreekse arbeidsplaatsen die verloren gaan. Dit kan oplopen tot 210 plaatsen in Wallonië.
Overheid verliest inkomsten
Niet enkel de industrie wordt getroffen, maar ook de overheid. Er zijn immers een aantal belangrijke spelers in de markt van gebotteld water gevestigd in Wallonië en deze bedrijven dragen bij tot de financiën op verschillende niveaus. Zo betalen de bedrijven aan de gemeenten vergoedingen voor het oppompten van het water, zijn er de werkgeversbijdragen, de btw, de accijnzen, de verpakkingstaks… allemaal inkomsten voor de verschillende overheden van dit land die zullen verminderen.
De consument wint niet
Als de horeca-uitbater geen marge meer kan maken op het verkopen van gebotteld water, zal hij zijn marge elders moeten realiseren. Dit betekent dat de maaltijd duurder zal worden, of de koffie, of de wijn. Op het einde van de maaltijd zal de eindafrekening voor de klant met andere woorden ongewijzigd zijn, met dat verschil dat hij geen gebotteld water meer zal gekocht hebben. Hij krijgt dus in feite minder voor hetzelfde geld.
Als sector zijn we dus gekant tegen het verplicht invoeren van gratis kraanwater in de horeca. Deze maatregel is geen goede maatregel aangezien ze negatieve gevolgen zal hebben voor alle betrokken actoren, inclusief de producenten van natuurlijk mineraalwater, maar ook de consument zelf.