De uitbraak van het coronavirus veroorzaakt grote wijzigingen in het dagelijkse leven van iedereen. Uiteraard is de eerste prioriteit het naleven van de aanbevelingen van de Nationale Veiligheidsraad wat betreft social distancing, aangezien afstand houden samen met een goede (hand)hygiëne volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog steeds de beste maatregelen zijn om zich te beschermen tegen het coronavirus[1].
Daarnaast is het ook belangrijk om er goede voedingsgewoontes op na te houden. Een evenwichtige voeding draagt immers bij tot de algemene gezondheid en dus ook de weerstand van het lichaam tegen ziektes. De horecasector is dicht, de mensen zijn thuis en dit heeft ook een impact op de voedingsgewoontes. Gelukkig hebben de maatregelen van de overheid ervoor gezorgd dat de toegang van de bevolking tot voedingsproducten gevrijwaard is en door de grote inspanningen van de #FoodHeroes in de bedrijven, blijven voedingsproducten en dranken hun weg vinden naar de consument.
In haar aanbevelingen wijst de FAO (Voedings- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) op het belang van een evenwichtig en gevarieerd dieet met veel groenten maar ook met voldoende hydratatie[2].
Voldoende drinken (6 à 8 glazen per dag voor de meeste volwassenen) zorgt volgens de FAO voor een voldoende hydratatie wat dan weer ten goede komt aan het immuunsysteem. Deze aanbeveling komt overeen met wat de Hoge Gezondheidsraad ook voorschrijft (1 à 1,5 liter wateropname via dranken) naast de hoeveelheid water die via voedingsmiddelen wordt ingenomen[3].
[1] WHO – https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
[2] FAO – Maintaining a healthy diet during the COVID-19 pandemic. 27 March 2020 – http://www.fao.org/3/ca8380en/ca8380en.pdf
[3] HGR – Aanbevelingen voor de inname van water, mineralen en sporenelementen – Voedingsaanbevelingen voor België p.68 – 2016 – HGR NR. 9285 – https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/9285_voedingsaanbev_16122016_a5.pdf