Tijdens haar Algemene Vergadering van 29 november 2021 lanceerde Fevia, de overkoepelende federatie van de Belgische voedingsindustrie, een nieuwe duurzaamheidsroadmap.
Samenwerken aan een duurzaam voedingssysteem
Ondanks de voorbije turbulente periode blijft de voedingsindustrie haar kompas op de toekomst richten. Tijdens de COVID-19 crisis werden consumenten en andere stakeholders gevraagd naar hun verwachtingen over hoe de sector kan bijdragen aan een duurzaam voedingssysteem. Uit deze unieke bevraging blijkt dat steeds meer Belgische consumenten gevoeliger worden voor duurzaamheid bij de aankoop van voeding.
Samen met haar leden werkte Fevia de antwoorden van de sector uit in een nieuwe duurzaamheidsroadmap voor de Belgische voedingsindustrie, richting 2025 en verder.
Vanuit de vraag “Wat eten we morgen?” wil de sector de komende jaren het voortouw nemen om met consumenten, ketenpartners en andere stakeholders samen te werken aan een duurzaam voedingssysteem.
4 pijlers, 15 thema’s en 32 concrete ambities
De online duurzaamheidsroadmap bevat een actieplan waarmee Belgische voedingsbedrijven de komende jaren liefst 32 concrete ambities willen waarmaken.
Ze tekent een traject uit, met een stappenplan rond 4 pijlers:
- Het vertrouwen van de consument verdienen (o.a. met veilige voeding maar ook smaakvolle producten die passen in een gezondere levensstijl)
- De groene transitie omarmen en versnellen (o.a. door de ecologische voetdruk te verminderen)
- Futureproof loopbanen stimuleren (o.a. door de aantrekkelijkheid van het werken in de sector te bevorderen)
- Samen waarde creëren (o.a. door een duurzame toeleveringsketen en de concurrentiekracht te verbeteren).
Binnen deze pijlers zorgen 15 thema’s voor de contouren van een actieplan om 32 concrete ambities richting 2025 en verder waar te maken. Dit wordt het kompas waarmee de voedingsbedrijven, waaronder ook veel kmo’s, hun eigen duurzaamheidsstrategie zullen kunnen uitwerken, in lijn met de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. Meer informatie vind je op deze site : https://www.fevia.be/nl/duurzaamheidsroadmap
En de drankensector?
VIWF, lid van Fevia, wil als sector bijdragen aan een duurzaam voedingssysteem met kwalitatieve en innovatieve dranken. In de komende weken zullen de concrete ambities voor onze sector en het plan van aanpak verder vorm krijgen. De leden krijgen hierover binnenkort meer informatie.