Recent communiceerde UNESDA, de Europese koepelfederatie van frisdrankfabrikanten, over nieuwe engagementen op het vlak van suikerreductie waarbij in de periode 2019-2025 de suikerinhoud in frisdranken gemiddeld 10 procent zal verlaagd worden.
De leden van VIWF zullen in de periode 2021-2025 een bijkomende vermindering van de suikerinhoud van 7 procent realiseren, bovenop de 20% reductie die bereikt is in de periode 2012-2020.
De sector van de frisdrankproducenten wenst het nog makkelijker te maken voor consumenten om verantwoorde keuzes te maken. Beleidsmakers en consumenten willen dat hun voeding zo gezond en duurzaam als mogelijk is, en daar maakt de vermindering van toegevoegde suikers deel van uit.
België: – 42% suiker in periode 2000-2025
De Belgische fabrikanten hebben zich ook in het verleden volledig ingeschreven in de engagementen die op Europees niveau geformuleerd werden. Binnen het kader van het Convenant Evenwichtige Voeding dat door Fevia en toenmalig minister van Volksgezondheid Maggie De Block in 2016 gesloten werd, hebben de frisdrankproducenten tussen 2012 en 2020 een suikerreductie van 20% gerealiseerd.
De Belgische producenten engageren zich nu dus voor een bijkomende reductie van 7% tussen 2021 en 2025 (de tijdlijn loopt niet synchroon met de Europese, ook de Belgische fabrikanten zullen de 10 procent halen wanneer je hun inspanningen in 2019-2021 in rekening neemt).
Sinds 2018 geen gesuikerde frisdranken meer in scholen
Eind 2016 heeft de sector zich geëngageerd om geen gesuikerde frisdranken meer aan te bieden in de verkoopautomaten in scholen. In het basisonderwijs hebben de bedrijven al langer geen frisdrankautomaten meer staan, en sinds 2018 zijn enkel water, fruitsap en suikervrije frisdranken aanwezig in de automaten in middelbare scholen.
“Geen enkele andere voedingssector doet het beter”
“De consumenten en beleidsmakers hechten veel belang aan keuzevrijheid en gezondheid. Als sector komen we hieraan tegemoet met kleinere verpakkingen, het lanceren van nieuwe innovatieve dranken met minder of helemaal zonder suiker en ook een vermindering van de hoeveelheid toegevoegde suikers in de dranken. De frisdrankensector is er meer dan gelijk welke andere voedingssector in geslaagd de voorbije twee decennia de producten te herformuleren met een gemiddelde reductie in calorieën van maar liefst 35% sinds 2000”, zegt Bart Peeters, voorzitter van VIWF.