‘Wat betekent water voor jou?’ is het thema van Wereldwaterdag dat dit jaar doorgaat op 22 maart. Water betekent verschillende zaken voor verschillende mensen. We willen hier focussen op de uitzonderlijke kwaliteiten van natuurlijk mineraalwater. Deze bijzondere eigenschappen verklaren meteen ook waarom producenten zoveel moeite doen om natuurlijk mineraalwater ongerept van bij de bron tot bij de consument te krijgen.
Natuurlijk mineraalwater is een unieke dorstlesser. Het is bovendien een essentiële voedingsstof die ligt aan de fysiologische basis van de hydratatie van het lichaam.
Uitzonderlijke eigenschappen
Natuurlijk mineraalwater is onderworpen aan een Europese regelgeving (Europese richtlijn 2009/54/CE van 18 juni 2009) die strenge criteria vastlegt waaraan dit water moet voldoen. De voornaamste eigenschappen zijn de originele zuiverheid en de stabiliteit van de minerale samenstelling.
Enkel natuurlijk mineraalwater moet een stabiele minerale samenstelling vertonen. Dit is een onontbeerlijke eigenschap om een verband te kunnen leggen tussen de minerale samenstelling van het water en de gunstige effecten op de gezondheid. Hierdoor kan enkel natuurlijk mineraalwater gebruik maken van bepaalde claims, zoals bv. ‘arm aan zout’. EFSA, de Europese voedselautoriteit, bekrachtigde deze voordelen op basis van wetenschappelijke gegevens. Ook de bewering ‘geschikt voor de bereiding van babyvoeding’ mag enkel worden gebruikt mits een gunstig advies van de Hoge Gezondheidsraad.
Bescherming van de brongebieden
Natuurlijk mineraalwater moet van ondergrondse oorsprong zijn. Het moet van bij de oorsprong microbiologisch gezond zijn en mag niet worden verstoord door zelfs maar de minste vervuiling van menselijke oorsprong. Het moet dus drinkbaar zijn aan de bron en mag vervolgens geen enkele chemische of microbiologische behandeling ondergaan tot bij de consument.
De lange weg die mineraalwater in de ondergrond aflegt, geeft het een bijzondere mineralisatie. Elk water heeft daarom een eigen specifieke samenstelling en dus ook een specifieke smaak.
Bedrijven nemen al tientallen jaren maatregelen om de gebieden rond de bronnen te beschermen. Immers, het vermijden van elke mogelijke vervuiling rond de bron is de beste garantie voor het beschermen van het water zelf.
In België worden zo bijna 250 km2 beschermd, wat overeenkomt met de oppervlakte van 37.230 voetbalpleinen. Deze beschermingszones zijn van essentieel belang om de oorspronkelijke zuiverheid van natuurlijk water vandaag en in de toekomst te garanderen. De natuurlijke filter beschermen verzekert een duurzaam beheer van de waterhoudende grondlagen.
Duurzaam gebruik van water
Het voortbestaan van deze waterbronnen en de constante kwaliteit van het water zijn van cruciaal belang. De hoeveelheid water die producenten van natuurlijk mineraalwater uit hun bronnen oppompen is dus altijd kleiner dan wat van nature wordt vernieuwd zodat de bronnen niet uitgeput worden. Het maximumvolume dat de producenten van natuurlijk mineraalwater en bronwater kunnen afnemen wordt trouwens bepaald door de wet. De waterhoudende grondlagen worden dus niet uitgeput!
Bovendien worden grote inspanningen geleverd om de hoeveelheid water nodig om 1 liter gebottelde drank (water en/of frisdrank) te produceren, zoveel mogelijk te beperken. De Water Use Ratio is een maat die deze verhouding weergeeft. De voorbije 10 jaren is deze Water Use Ratio gedaald met 15 à 30% afhankelijk van de bedrijven en de producten tot 1,25 à 1,60 liter. Er is dus al een hele weg afgelegd en de bedrijven zetten hun inspanningen verder.