Het voorbije jaar was een jaar van zware uitdagingen voor de burgers en bedrijven van dit land. Verschillende van onze leden zijn tijdens de eerste golf van de corona-epidemie in de bres gesprongen voor kwetsbare burgers en zorginstellingen. Ondertussen bleven in de fabriekshallen van onze leden de personeelsleden, met inachtneming van alle geldende veiligheidsvoorschriften natuurlijk, op post opdat de bevoorrading nooit zou stilvallen. Dat laatste is nooit gebeurd. De Belg heeft nooit zijn favoriete waters of frisdranken moeten missen.
De Belg miste dan wel niks, er werd wel minder geconsumeerd natuurlijk. De daling in de consumptie gebeurde in de eerste plaats door het wegvallen van het out-of-home segment (horeca, catering, evenementen,…) tijdens de lockdowns. De meest recente cijfers van de Nationale Bank laten zien dat de omzet van de bedrijven uit de voedingssector in januari van dit jaar met gemiddeld 18% is gedaald. Zo’n omzetdaling is geen kleine correctie, het is een flinke terugval die zich laat voelen bij alle bedrijven. De bedrijven zullen er alles aan doen om de impact op de tewerkstelling zo goed als mogelijk te beperken, maar ze rekenen wel op de overheid om in een fiscaal beleid te voorzien dat hen niet nodeloos in de voet schiet…
Maar liefst een derde van alle Belgen gaat wel eens in het buitenland frisdrank of water kopen. De Belg doet dit niet omdat in Nederland of Frankrijk exotische drankjes beschikbaar zijn die je niet onder de Belgische kerktoren vindt, maar omwille van het grote prijsverschil tussen de landen. Dat prijsverschil is er omdat niet-alcoholische dranken in België zwaar belast worden. De dranken zijn onderhevig aan zowel BTW als verpakkingsheffing. Voor frisdranken komt daar ook nog eens de zogenaamde ‘gezondheidstaks’ bij. Sinds 2015 zijn de belastingen op frisdranken omwille van die gezondheidstaks meer dan verdrievoudigd. Een bepaald ongezonde situatie.
Betekenden reeds voor de corona-epidemie de grensaankopen een aanslag op de competitiviteit van de bedrijven, dan is in een economisch klimaat waarin een omzetverlies van 20 procent geboekt wordt een hervorming van de fiscaliteit om een eind te maken aan die grensaankopen geen optie meer maar een absolute noodzaak.
Er bestaat heel wat bezorgdheid en onzekerheid bij onze leden voor dit nieuwe jaar. Maar er is ook hoop. Hoop op een terugkeer van (semi-)normaliteit tijdens de zomer van 2021, en hoop op economisch herstel dat wanneer het er eindelijk zal zijn door iedereen in dit land, onze leden incluis, met open armen ontvangen zal worden. Totdat we die betere tijden bereikt hebben, zullen de duizenden Food Heroes die onze leden tewerkstellen zich elke dag blijven inzetten om lekkere en duurzaam geproduceerde kwaliteitsdranken te voorzien aan onze landgenoten.