Gezondheid
-
Gezondheid
Evenwichtige voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn van groot belang voor onze gezondheid en ons welzijn. Een van de sleutelelementen van een evenwichtige voeding is diversiteit.
-
We moeten ons lichaam de verschillende voedingsstoffen geven die het nodig heeft (water, eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen…) en dit in de juiste verhouding. De verschillende voedingsgroepen, zoals dranken, zetmeelhoudende voedingsmiddelen, groenten en fruit, zuivelproducten, vlees, gevogelte, vis en eieren, vullen elkaar hierbij aan. Ook de groep van de ‘extraatjes’ of ‘tussendoortjes’ zoals snoepgoed, snacks en frisdranken – die we vooral eten of drinken omdat we ze lekker vinden – kunnen geïntegreerd worden in een evenwichtige voeding, zij het met mate
Frisdranken kunnen, wanneer ze met mate gedronken worden, wel degelijk deel uitmaken van een evenwichtige en lekkere voeding, afgestemd op de smaak en behoeften van iedereen. Goede of slechte voedingsmiddelen bestaan namelijk niet. Niet wat we op een bepaalde dag eten of drinken is van belang, maar wel wat we over een langere termijn – weken, maanden of jaren – consumeren…
Hydratatie: er is meer dan water!
Water is het belangrijkste element van het menselijk lichaam: 60 tot 80% van ons lichaamgewicht bestaat uit water. Water in ons lichaam vervult verschillende functies: het voorkomt uitdroging, het houdt de lichaamstemperatuur en het bloedvolume op peil, het lost voedingsstoffen op die het lichaam nodig heeft. Bij te weinig vochtinname gaat het lichaam
dehydrateren wat leid leidt tot vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieverlies. Een goede hydratatie helpt het lichaam te functioneren zoals het hoort. Een mens kan zonder voedsel enkele maanden overleven, maar zonder drinken hou je het slechts enkele dagen vol.Talrijke dranken, waaronder frisdranken, dragen bij tot een evenwichtige hydratatie. Alle dranken bevatten immers water: vruchtensappen en frisdranken bevatten ongeveer 90 % water, ‘lightdranken’ 99,5 % en waters 99 tot 100 %.
Voedingsmiddelen en andere dranken dan water dragen in grote mate bij tot de hydratatie van het lichaam. Bovendien is voldoende drinken niet altijd vanzelfsprekend. Een aangename smaak speelt een doorslaggevende rol en bevordert het drinken.
Overgewicht: frisdrank is geen dikmaker
Overgewicht is altijd het gevolg van een wanverhouding tussen de inname van energie en het verbruiken ervan. De combinatie van een te rijke voeding en een te sedentaire levensstijl ligt aan de oorsprong van overgewicht en zwaarlijvigheid. In die situatie leidt elke overdaad aan calorieën, van welke oorsprong ook (vet, suiker, alcohol…) tot de opslag van een energiereserve in de vorm van vet. Dé manier om overgewicht te vermijden is de energie-inname opnieuw in balans brengen met het energieverbruik.
Gesuikerde dranken worden vaak met de vinger gewezen in het debat over overgewicht en obesitas. Nochtans ontbreekt elk wetenschappelijk bewijs dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen de consumptie van frisdrank en de ontwikkeling van overgewicht. Integendeel, er bestaan studies die aantonen dat er geen verband is. Ook de resultaten van de nationale voedselconsumptiepeiling bevestigen het ontbreken van dit verband.
Uit statistieken blijkt trouwens dat de consumptie van normale (gesuikerde) frisdranken gedaald is met 3,22% tussen 2001 en 2007, terwijl de ‘light’-frisdranken maar liefst met 79,32% gestegen zijn in diezelfde periode (zie ‘Cijfers en trends ).
Osteoporose: frisdranken zorgen niet voor een hoger risico
Voeding en lichaamsbeweging spelen een belangrijke rol in de gezondheid van onze botten. Fosfor in frisdrank wordt op dit vlak wel eens met de vinger gewezen. Niets wijst er nochtans op dat een normale consumptie van frisdrank het risico op osteoporose verhoogt.
Fosfor speelt weliswaar een belangrijke rol bij de vorming van de botmatrix, maar de bijdrage van fosfor moet parallel lopen met die van calcium. Bij volwassenen moet de verhouding tussen calcium en fosfor ongeveer gelijk zijn.
Er bestaan heel wat bronnen van fosfor, denken we maar aan kaas, vlees, graanproducten enz. In vergelijking met andere voedingsmiddelen dragen dranken, en zelfs cola’s, slechts weinig bij aan onze totale fosforopname (slechts 3%).
Om osteoporose te vermijden, bevelen wetenschappelijke instellingen aan om voldoende calciumrijke voedingsmiddelen te consumeren, regelmatig voldoende te bewegen (wandelen, joggen,…), te stoppen met roken en de alcoholconsumptie te beperken.
Additieven en gezondheid
Alle in frisdranken gebruikte additieven zijn wettelijk toegelaten.
Vooraleer een additief op de markt gebracht wordt, wordt het onderworpen aan een grondig wetenschappelijk onderzoek om vast te stellen dat de consumptie ervan geen gezondheidsrisico’s inhoudt. De wetenschappers bepalen eveneens de maximaal toelaatbare hoeveelheid per additief en de aanvaardbare dagelijkse inname door een persoon, de ADI (“Aanvaardbare Dagelijkse Inname”), voor ieder additief. De ADI is de hoeveelheid – uitgedrukt in mg per kg lichaamsgewicht – die een mens een leven lang veilig elke dag kan gebruiken.
Additieven die door de Europese Unie zijn goedgekeurd zijn, worden opgenomen in officiële lijsten en ze krijgen een nummer voorafgegaan door de letter E toegekend.
Additieven moeten ook voldoen aan zuiverheidscriteria, en moeten aangewend worden volgens de goede productiepraktijken voor het gebruik in voeding.
Klik hier voor een lijst van de in België toegelaten additieven. Deze stoffen zijn allen veilig bevonden voor consumptie.