Gezondheid
-
Gezondheid
Water… essentieel om te overleven
Water is het belangrijkste bestanddeel van het menselijk lichaam: 60 tot 80% van ons lichaamgewicht bestaat uit water. Water in ons lichaam vervult verschillende functies: het voorkomt uitdroging, het houdt de lichaamstemperatuur en het bloedvolume op peil, het lost voedingsstoffen op die het lichaam nodig heeft. Bij te weinig vochtinname gaat het lichaam dehydrateren wat leidt tot vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieverlies. Een goede hydratatie helpt het lichaam te functioneren zoals het hoort en water levert daartoe een belangrijke bijdrage.
-
Zo kan een mens zonder voedsel kan de mensen enkele maanden overleven, maar zonder water hou je het slechts enkele dagen vol.
Enkele algemeen aanvaarde aanbevelingen over het drinken van water:
- Een volwassen persoon heeft dagelijks 1,5 tot 2,5 liter water nodig;
- In een warm of vochtig klimaat en bij lichamelijke inspanningen is zelfs een hogere vochtopname gewenst;
De vloeistofinname kan vooral via water, maar ook via thee, koffie, frisdranken gebeuren. Water aanwezig in voedingsmiddelen, is een andere bron van vocht en wordt geschat op 1 liter per dag. Water dat wordt gedronken en het vocht dat we opnemen via vaste voedingsmiddelen vertegenwoordigen samen 2,5 tot 3 liter per dag.
Water… een ideale dorstlesser
Water bevat geen vet, geen cholesterol en geen calorieën en het is een essentieel onderdeel van een evenwichtige voeding. Water is dan ook vanuit fysiologisch oogpunt de enige onmisbare drank.
Het Belgische Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan (www.mijnvoedingsplan.be) beveelt de bevolking aan om meer water te drinken (minstens 1,5 liter per dag). Bovendien promoot het plan water als eerste drankkeuze.
Water… bron van mineralen en oligo-elementen
De hoeveelheid mineralen die het lichaam nodig heeft, is onder meer afhankelijk van leeftijd en levensstijl. Regelmatig drinken van mineraalwater helpt het lichaam te voorzien van de benodigde hoeveelheid vocht en de juiste hoeveelheden mineralen. Vanzelfsprekend zijn de hoeveelheden mineralen die het lichaam via mineraalwater opneemt, afhankelijk van het soort water.
De rol van mineralen en oligo-elementen
Natuurlijk mineraalwater bevat verschillende elementen waaraan het menselijk lichaam/organisme behoefte heeft. Mineralen zoals calcium, magnesium en kalium komen als actieve bestanddelen in de weefsels van ons organisme voor en regelen er vitale lichaamsfuncties en (stofwisselings-) processen. Ook bevat water oligo-elementen (fluor, selenium, siliciumoxide,…), die weliswaar slechts in héél kleine hoeveelheden in ons lichaam voorkomen, maar er toch een belangrijk rol spelen.
De belangrijkste mineralen die in natuurlijk mineraal- en bronwater terug te vinden zijn:
- Natrium (Na)
is belangrijk voor het op peil houden van de hoeveelheid vloeistof in ons lichaam. Het regelt ook de zenuwprikkels tussen onze zenuwen en spieren.
- Kalium (K)
regelt het evenwicht in de vochtbalans van ons lichaam en het functioneren van spieren en zenuwen. Kalium voorkomt aldus nierstenen en bestrijdt krampen bij sportbeoefenaars. Kalium werkt bovendien bloeddrukverlagend.
- Chloriden (Cl)
zijn samen met natrium en kalium verantwoordelijk voor het evenwicht in de vochthuishouding. Het is een bestanddeel van maagzuren voor de spijsvertering.
- Calcium (Ca)
is nodig voor de aanmaak en het onderhoud van botten en tanden. Calcium is verder belangrijk bij de bloedstolling, de overdracht van zenuwimpulsen, de werking van de spieren en het transport van stoffen (natrium, kalium en magnesium) tussen lichaamscellen.
- Magnesium (Mg)
is nodig voor de botopbouw en groei omdat het de vasthechting van calcium op de botten bevordert. Magnesium werkt in op het evenwicht van ons zenuwstelse en bestrijdt daardoor vermoeidheid, stress en angsten.
- Bicarbonaten (HCO3)
bevorderen de spijsvertering en werken in op de zuur/base-balans in onze cellen.
- Sulfaten (SO4)
vergemakkelijken het voedseltransport en hebben bij hoge dosissen een laxerende werking
- Fosfor (P)
is eveneens een belangrijk bestanddeel van botten en tanden en tevens nodig voor de opbouw van enzymen. Het helpt bij de energiewinning en is een bouwsteen van celkernzuren.
De oligo-elementen die via natuurlijk mineraal- en bronwater aangevoerd worden:
- Fluor (F)
bestrijdt cariës en is van groot belang voor het tandglazuur.
- IJzer (Fe)
draagt bij aan de vorming van rode bloedlichaampjes en is verantwoordelijk voor de opname en afgifte van zuurstof in het bloed.
- Zink (Zn)
is een onderdeel van vele enzymen in het lichaam. Het heeft onder meer een belangrijke functie bij vernieuwing van weefsel en het functioneren van het afweersysteem.
- Jodium (I)
is een bouwsteen van de schildklierhormonen. Deze hormonen zijn onmisbaar voor een goede groei, ontwikkeling van het zenuwstelsel en het op peil houden van de stofwisseling in het lichaam.
- Silicium (SiO2)
speelt een belangrijke rol in de elasticiteit van de weefsels, in de bot- en kraakbeenvorming en in de werking van hart en bloedvaten.
Toegeschreven eigenschappen volgens samenstelling
In de etikettering van en reclame voor natuurlijk mineraalwater mogen bepaalde beweringen gedaan worden die verband houden met de samenstelling van water en meer bepaald haar gehalte aan mineralen.
Classificatie volgens de mineralisatiegraad:
-
BEWERING CRITERIA Zwak mineraalhoudend 50 - 500 mg/l minerale zouten Zeer zwak mineraalhoudend 0 - 50 mg/l minerale zouten Rijk aan minerale zouten Meer dan 1500 mg/l minerale zouten -
Beweringen volgens het gehalte aan een bepaald mineraal of oligo-element:
-
ALLÉGATION CRITÈRE Bicarbonaathoudend meer dan 600 mg/l bicarbonaten Sulfaathoudend meer dan 200 mg/l sulfaten Rijk aan minerale zouten rijk aan minerale zouten meer dan 1500 mg/l minerale zouten Chloridenhoudend meer dan 200 mg/l chloriden Calciumhoudend -
* Mag ook gebruikt worden voor bronwater
Wat meer uitleg bij het etiket
Volgende informatie moet verplicht op het etiket van natuurlijk mineraalwater en bronwater vermeld worden:
1. Benaming ‘‘Natuurlijk mineraalwater’
De benaming ‘Natuurlijk mineraalwater’ mag enkel na officiële erkenning van het mineraalwater door de Minister van Volksgezondheid op de verpakking vermeld worden.
Die erkenning wordt verkregen aan de hand van een lijvig dossier dat betrekking heeft op:
– Microbiologische criteria;
– Geologische en hydrogeologische criteria;
– Fysische, chemische en fysisch-chemische criteria;
– Criteria voor het microbiologische onderzoek bij het ontspringen;
– Voorschriften voor het klinisch, farmacologisch en fysiologisch onderzoek van
natuurlijk mineraal water wanneer aan dat water bepaalde gezondheidseffecten
worden toegeschreven.De benaming ‘Natuurlijk mineraalwater’ mag enkel na officiële erkenning van het mineraalwater door de Minister van Volksgezondheid op de verpakking vermeld worden. Die erkenning wordt verkregen aan de hand van een lijvig dossier dat betrekking heeft op: – Microbiologische criteria; – Geologische en hydrogeologische criteria; – Fysische, chemische en fysisch-chemische criteria; – Criteria voor het microbiologische onderzoek bij het ontspringen; – Voorschriften voor het klinisch, farmacologisch en fysiologisch onderzoek van natuurlijk mineraal water wanneer aan dat water bepaalde gezondheidseffecten worden toegeschreven.Ook voor het gebruik van ‘Bronwater’ is vooraf een toelating van de bevoegde overheid nodig.
2. Naam en plaats van de bron
De naam en de plaats van de bron moet verplicht op het etiket vermeld worden. Dikwijls komt het merk van het water overeen met de naam of de plaats van de bron. Is dit niet het geval (bv. eenzelfde merknaam wordt gebruikt voor waters die afkomstig zijn uit verschillende bronnen), dan moet de naam of de plaats van de bron anderhalf keer zo groot als de merknaam op het etiket worden vermeld.
3. Analytische samenstelling (enkel verplicht voor natuurlijk mineraalwater)
Dit geeft de meest representatieve mineralen in het water weer en hun hoeveelheid per liter. Deze minerale samenstelling is constant voor ieder mineraalwater en geeft het haar unieke smaak. De analytische samenstelling van natuurlijk mineraalwater wordt voortdurend gecontroleerd.
Dit geeft de meest representatieve mineralen in het water weer en hun hoeveelheid per liter. Deze minerale samenstelling is constant voor ieder mineraalwater en geeft het haar unieke smaak. De analytische samenstelling van natuurlijk mineraalwater wordt voortdurend gecontroleerd.
4. Netto-inhoud
De netto-inhoud is de hoeveelheid die in de verpakking zit. Deze wordt meestal uitgedrukt in milliliters (ml), centiliters (cl) of liters (l). De opgave van de inhoud wordt dikwijls voorafgegaan/gevolgd door het ‘e’-teken. Dit teken garandeert dat de op de verpakking vermelde inhoud gemeten werd conform de Europese normen inzake het verpakken van bepaalde voorverpakte dranken.
De netto-inhoud is de hoeveelheid die in de verpakking zit. Deze wordt meestal uitgedrukt in milliliters (ml), centiliters (cl) of liters (l). De opgave van de inhoud wordt dikwijls voorafgegaan/gevolgd door het ‘e’-teken. Dit teken garandeert dat de op de verpakking vermelde inhoud gemeten werd conform de Europese normen inzake het verpakken van bepaalde voorverpakte dranken.
5. Uiterste houdbaarheidsdatum
Deze datum geeft aan hoelang de fles water ongeopend kan worden bewaard zonder dat het water zijn eigenschappen verliest. Doorgaans kan natuurlijk mineraal- en bronwater één tot twee jaar bewaard worden, afhankelijk van de verpakking, of het water koolzuurhoudend is of niet, de bewaaromstandigheden. Flessenwater wordt best op een koele, droge, propere en donkere plaats bewaard, ver van producten die een sterke geur afgeven.
Deze datum geeft aan hoelang de fles water ongeopend kan worden bewaard zonder dat het water zijn eigenschappen verliest. Doorgaans kan natuurlijk mineraal- en bronwater één tot twee jaar bewaard worden, afhankelijk van de verpakking, of het water koolzuurhoudend is of niet, de bewaaromstandigheden. Flessenwater wordt best op een koele, droge, propere en donkere plaats bewaard, ver van producten die een sterke geur afgeven. 6. Gegevens van de producent/verkoper/verpakker
Consument of andere geïnteresseerden moeten de producent of importeur kunnen contacteren. Het vermelden van de naam en het adres of de plaats van vestiging is daarom verplicht.
Andere, niet-verplichte informatie op het etiket:
1. Aanduidingen, beweringen
Bepaalde aanduidingen over de samenstelling van het water of bepaalde beweringen zijn enkel voor mineraalwater én onder strikte voorwaarden toegestaan.
zie ‘Toegeschreven eigenschappen volgens samenstelling
2. Logo’s
Op de fles of het blik water kunnen volgende logo’s voorkomen: