Waterfilters in de horeca
-
Context
Het VIWF vraagt dat “water drinkbaar gemaakt door behandeling” dat in een fles of karaf wordt geserveerd in de horeca en ook wordt aangerekend aan de klant, altijd de vermelding "water drinkbaar gemaakt door behandeling " krijgt.
-
Waterfilters in de horeca
Een zeer grote meerderheid van de Belgen heeft de reflex om op restaurant water te bestellen. Voor 8 personen op 10 hoort dat sowieso bij de maaltijd. Plat of bruisend: de consument gaat ervan uit dat het water dat hij bestelt (en waarvoor hij zal moeten betalen), natuurlijk mineraalwater zal zijn en dat het wordt geserveerd in een fles, wat de originele zuiverheid garandeert.
Gefilterd water is een ander product dan bronwater of natuurlijk mineraalwater
Het komt echter al te vaak voor dat de consument geen natuurlijk mineraalwater maar een fles of karaf water “van het huis” op tafel krijgt. In werkelijkheid gaat het dan om leidingwater, vaak gefilterd via de eigen installatie van het restaurant. Kortom: water dat door behandeling drinkbaar is gemaakt en dat niet dezelfde waarborgen biedt als natuurlijk mineraalwater of bronwater, bijvoorbeeld op het vlak van de originele zuiverheid.
Dit gefilterd water wordt vaak gefactureerd tegen de prijs van merkwater. Volgens 9 klanten op 10 is dit niet correct. Zij vinden dat horecazaken duidelijke en transparante informatie zouden moeten geven over het water dat zij serveren en aanrekenen…
Water is toch gewoon water?
Toch niet! Water kan onderverdeeld worden in twee grote categorieën:
- Het zogenaamde natuurlijke water, zoals natuurlijk mineraalwater en bronwater, dat bij wijze van spreken van de ondergrond rechtstreeks in flessen belandt. Het gaat hier om zuiver water dat geen chemische behandeling ondergaat.
- Andere soorten water, zoals kraanwater, tafelwater of gefilterd water, die wel eerst behandeld moeten worden om ze drinkbaar te maken (water in een karaf of in een fles voorzien van het logo van het restaurant of van het logo van een onbekend merk).
Ook de waterkeuze op restaurant is belangrijk
Net als wijn is ook het water dat je bestelt op restaurant belangrijk. Kies het water dat het beste past bij de wijn en gerechten die je besteld hebt. Natuurlijk mineraalwater in fles heeft een natuurlijke zuiverheid en een stabiele samenstelling. Je weet dan ook altijd wat je drinkt, en op het etiket vind je zowel de samenstelling als de droogrest (de mineraalwaarde die je bekomt als je een liter water laat verdampen bij 180°).
Onze waterexpert raadt aan te beginnen met licht gemineraliseerd water en naarmate de maaltijd vordert, geleidelijk aan meer gemineraliseerd water te drinken. Zo bereid je het best je smaakpapillen voor op het waarnemen van de smaken en de ervaring van meer sensaties.
Duidelijke etikettering
Op de vraag hoe ze beter geïnformeerd wensen te worden, volgen de meeste deelnemers aan de online-enquête het denkspoor van een betere, glasheldere vermelding op de kaart van de horecazaak.
Het VIWF sluit zich aan bij die trend, net zoals meer dan 80% van de respondenten, en pleit voor transparante informatie over gefilterd water dat in de restaurants wordt geserveerd. Het VIWF vindt dat de klant het recht heeft te weten wat hij drinkt. Daarom vraagt het VIWF om “water drinkbaar gemaakt door behandeling” dat in een fles of karaf wordt geserveerd en ook wordt aangerekend aan de klant, altijd de vermelding “water drinkbaar gemaakt door behandeling ” te geven, zoals reeds het geval is in Frankrijk.