Zoetstoffen
-
Zoetstoffen
Suiker kent iedereen, maar de kennis over zoetstoffen is vaak veel beperkter en soms gebaseerd op totaal foute opvattingen.
-
Zoetstoffen
Mensen hebben een aangeboren voorkeur voor ‘zoet’. Een zoete smaak wordt geassocieerd met ‘genieten’ en ‘veiligheid’. De oorsprong hiervan is terug te voeren op onze babytijd: ook moedermelk is zoet van smaak. Er zijn 2 hoofdgroepen ‘zoetmakers’ die worden gebruikt in voedingsmiddelen: suikers en zoetstoffen.
Suiker kent iedereen, maar de kennis over zoetstoffen is vaak veel beperkter en soms gebaseerd op totaal foute opvattingen.
Waarom zoetstoffen?
Ongeveer 50% van de volwassenen en 18% van de jongeren van 2 tot en met 17 jaar hebben overgewicht. Belangrijke oorzaken hiervan zijn te veel eten en te weinig bewegen. Voor wie zijn lichaamsgewicht belangrijk vindt kan het gebruik van light producten met intensieve zoetstoffen goed passen binnen een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl.
Gezondheid en veiligheid
In de Europese Unie gebeurt de wetenschappelijke beoordeling van zoetstoffen door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Die beoordeling is niet gebaseerd op één enkel onderzoeksresultaat, maar berust op tientallen of zelfs honderden studies. Die wetenschappelijke studies moeten aan verschillende kwaliteitsvereisten voldoen en moeten door andere wetenschappers meermaals kunnen worden herhaald.
De beoordeling van een nieuwe aanvraag door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) of het Gezamenlijk Comité voor Levensmiddelenadditieven van de FAO en de WGO (JECFA) kan wel tien jaar in beslag nemen.
Voor alle laagcalorische zoetstoffen is onderzocht welke hoeveelheid mensen gedurende hun hele leven dagelijks mogen innemen zonder negatieve gevolgen voor de gezondheid. Dit wordt de Aanvaardbare Dagelijkse Inname of ADI genoemd. Bij normaal gebruik onder de vastgestelde ADI, kunnen producten die gezoet zijn met zoetstoffen dagelijks worden gebruikt.
Het zoetstoffenplatform
VIWF heeft www.zoetstoffen.eu gelanceerd in 2011, nadat uit een bevraging bij gezondheidsprofessionals was gebleken dat er nood was aan objectieve informatie over zoetstoffen.
Ondertussen is Zoetstoffen.eu uitgegroeid tot dé website bij uitstek om meer te weten te komen over zoetstoffen, op basis van gevalideerde informatie. Op dit platform vind je feitelijke informatie over alle zoetstoffen die in de Europese Unie zijn toegestaan i.v.m. gezondheid, veiligheid, gebruik alsook een aantal hulpmiddelen om jouw zoetstofinname te evalueren.
Doe de test: is mijn zoetstoffenconsumptie veilig?
Hoeveel voedingsproducten met zoetstoffen mag ik dagelijks consumeren? Heel eenvoudig: doe de test! Deze exclusieve tool op het platform www.zoetstoffen.eu geeft een reëel beeld van je veiligheidsniveau op basis van de levensmiddelen die je dagelijks consumeert, met duidelijke vermelding van het type product en het merk.
Doe de test evalueert als enige tool de werkelijke inname van zoetstoffen. Het is niet eenvoudig om te weten hoeveel zoetstoffen levensmiddelen werkelijk bevatten. De fabrikant is immers niet verplicht om die informatie op het etiket te vermelden. Dat de hoeveelheid zoetstof die je veilig kunt consumeren verschilt per zoetstof en afhankelijk is van je lichaamsgewicht, maakt het nog ingewikkelder. Eerdere simulaties waren gebaseerd op het toegestane maximumgehalte in producten, wat echter geen correcte weergave van de werkelijkheid was. Net daarom is de Doe de test zo interessant. Het resultaat van de tool stemt overeen met ieders werkelijke consumptie. De test is ontwikkeld met de wetenschappelijke steun van de vzw Nubel (Nutriënten België), de beheerder van de Belgische Voedingsmiddelentabel (www.internubel.be).
Zoetstoffen en diabetes
Diabetes is een defect in de regulering van het suikergehalte in het bloed – de bloedsuikerspiegel of glycemie – als gevolg van een tekort aan insuline, een hormoon dat wordt aangemaakt door de alvleesklier.
Aangezien laagcalorische zoetstoffen praktisch geen calorieën bevatten en geen effect hebben op de bloedsuikerspiegel, zijn ze voor diabetespatiënten een uitstekende manier om te blijven genieten van zoet.Ook tijdens de zwangerschap mogen ze worden geconsumeerd. Bij zwangerschapsdiabetes kunnen laagcalorische zoetstoffen nuttig zijn als suikervervanger, voor een betere controle van de glycemie.
Laagcalorische zoetstoffen zijn een strategie om de inname van toegevoegde suikers te verminderen, wat een bijzonder belangrijk doel is bij type 2-diabetes.