Microplastics

Nood aan betrouwbare, wetenschappelijke data en meetmethoden voor micro- en nanoplastics

Er moeten meer degelijke, betrouwbare en wetenschappelijke studies komen wereldwijd naar micro- en nanoplastics. Dat is wat de Wereldgezondheidsorganisatie concludeerde in haar rapport in januari 2024 en VIWF is het hier helemaal mee eens. We moeten immers een duidelijker en wetenschappelijker beeld krijgen van waar ze aanwezig zijn en hun eventuele schadelijkheid en we hebben ook nood aan geharmoniseerde analyse- en testmethoden zodat we de kwaliteit van onze dranken kunnen garanderen. 

Wetenschappelijke inzichten

Nano- en microplastics zijn inderdaad een belangrijk aandachtspunt, waar we met veel interesse naar kijken. Want nano- en microplastics komen voort uit allerlei soorten synthetische materialen (in kleding, verf, meubels, gebruiksvoorwerpen…) om ons heen en zijn dus alom aanwezig. Ook en vooral in de lucht rondom ons, wat de voornaamste bron is van migratie van nano- en microplastics in producten.

Er wordt op dit moment op Europees niveau gewerkt aan op wetenschappelijke inzichten gebaseerde nieuwe regelgeving en normen voor het meten van de aanwezigheid van microplastics. Er is immers nog steeds geen gestandaardiseerde meetmethode voor nano- en microplastics. We verwelkomen deze evolutie zodat onze laboratoria en de producenten op een uniforme en objectieve manier kunnen meten en analyseren, in de lucht en dus ook in ons drinkwater. Dat zal ons toelaten om oorzaken van migratie te achterhalen en aan te pakken.

Strikte veiligheid & kwaliteit 

In Europa en België zijn onze mineraal- en bronwaters aan zeer strikte veiligheids- en kwaliteitsregels onderworpen.

Alle verpakkingen die we gebruiken voor flessenwater zijn gemaakt uit inerte, onschadelijke materialen die beantwoorden aan de strenge Europese wetgeving voor verpakkingen die in contact komen met voedingsmiddelen.

Ons mineraal- en bronwater mag ook op geen enkele manier chemisch behandeld worden en moeten worden afgeschermd van alle mogelijke menselijke vervuiling. Om dit te garanderen, ondergaan onze waters dagelijks meerdere controles en jaarlijks makkelijk honderden controles, zowel aan de bron als van het afgewerkt product in de fles. Deze controles zijn zowel intern als extern gevalideerd door onafhankelijke laboratoria. Onze natuurlijke mineraalwaters worden bovendien tientallen jaren afgeschermd doordat ze diep onder de grond reizen, zijn daardoor minder blootgesteld aan de lucht en worden ook natuurlijk gezuiverd door de bodemlagen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x