Zwerfvuilheffing
Nieuwe taks maakt winkelkar 112 miljoen euro duurder
Als de nieuwe zwerfvuiltaks van de gewestregeringen erdoor komt, krijgen de bedrijven een extra factuur van 112 miljoen euro voorgeschoteld. Drie keer meer dan in onze buurlanden, terwijl diezelfde producten bij ons al veel zwaarder belast zijn. Verpakkingstaksen zijn het nieuwe goud voor schatkist, en dat is compleet onaanvaardbaar.
De Europese richtlijn van 5 juni 2019 voorziet voor een aantal plastic producten voor éénmalig gebruik in een ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’. Deze verantwoordelijkheid houdt onder meer in dat producenten en distributeurs de kosten moeten dragen die gerelateerd zijn aan het opkuisen van zwerfvuil afkomstig van hun producten.
Elk land moet zelf de berekening maken van de te betalen zwerfvuilkost en daar wringt het schoentje. Dit komt in België neer op een bedrag van meer dan 10 euro per inwoner per jaar. In Frankrijk, Duitsland en Nederland gaat het om respectievelijk 3, 3,5 en 5,5 euro. Tot drie keer hoger dus, wat onze concurrentiële positie in gevaar brengt en onaanvaardbaar is.
Heffingen en taksen op verpakkingen: goed voor bijna 1 miljard
De nieuwe factuur komt boven op de al bestaande kosten voor de bedrijven voor verpakkingen, met name 205 miljoen voor inzameling en recyclage (groene punt) en de federale verpakkingsheffing op drankverpakkingen. Die bedraagt momenteel 351 miljoen euro. Reken daar 112 miljoen bij en je komt op 668 miljoen dat het bedrijfsleven betaalt. En dan hebben we het nog niet over de investeringen in een (digitaal) statiegeldsysteem die binnenkort gaan komen.
Nog vorige maand brachten wij een studie uit waaruit bleek dat de grensaankopen in Frankrijk in het eerste kwartaal van dit jaar met maar liefst 60% waren gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste oorzaak daarvan is de fiscaliteit op de dranken. Deze nieuwe taks speelt alleen maar in de kaart van buitenlandse concurrentie.